Tottenham vann mot Stoke 9 December

Tottenham tillbaka på det vinnande spåret

Under lördagen så var det dags för Tottenham att ta emot Stoke i Premier Leagues 16:e omgång. Hemmalaget kom inför matchen med en sämre period i Premier League-spelet med endast en vinst på sex matcher. Bortalaget, som hade det otroligt svårt på bortaplan i år, kom även de med en sämre form och endast en vinst på de fem senaste matcherna.

Stoke är de senaste åren även kända för att det kan trilla in en del bollar och storförluster mot topplagen har nästan blivit regel. Med en spets som Tottenham har i Harry Kane fanns det så klart en risk att det även denna gång skulle trilla in många bollar i nätmaskorna.

Byte av spelsystem för Tottenham

På grund av att man har både skador och avstängningar i backlinjen var man tvungen att frångå sin trebackslinje som har blivit så populär senaste året. Istället fick man mönstra en klassisk fyrbackslinje och flytta ner mittfältaren Eric Dier i mittlåset tillsammans med Jan Verthongen. På ytterbackarna fanns Kieran Trippier och Ben Davies.

I offensiven mönstrade man som vanligt sin dödliga trio Eriksen, Alli och Kane. Efter ett par halvbra matcher i ligan så fick man återigen igång maskineriet och laget gjorde hela 5 mål framåt mot ett defensivt svagt Stoke. Trion stod för totalt tre mål och en assist där skyttekungen Harry Kane gjorde två mål vilket innebär att han nu är uppe på totalt 12 mål och delad skytteligaledning.

Viktiga poäng i toppstriden

Under perioden där Tottenham har varit svagt så har man tappat mark mot de andra topplagen och inför dagens matcher var man sju poäng bakom Chelsea på en tredjeplats och 10 poäng bakom Manchester United på en andraplats. Ett försprång som nu har krymt då Chelsea förlorade sin match mot West Ham, Man United möter under söndagen Manchester City i ett derby i den 16:e omgången.

Manchester City har som bekant seglat ifrån motståndet och skapat en rejäl lucka nedåt i serien. Men med sviktande form finns ändå hopp om att lagen skall kunna ta ikapp Guardiolas mannar. En jakt som måste börja med en seger av Manchester United förhoppningsvis med Viktor Lindelöf och Zlatan Ibrahimovic på planen.