Brommapojkarna klara för Allsvenskan 2018

Brommapojkarna klara för Allsvenskan

Efter en fantastisk säsong är Brommapojkarna klara för att spela i Allsvenskan 2018. Genom vinsten i toppmötet med Dalkurd säkrade man sin 58:e poäng för året och ett ointagligt försprång till tredjeplacerade Trelleborg. Detta blir den andra raka uppflyttningen för Brommalaget under tränaren och den föredetta mittbacken Olof Mellberg.

Brommapojkarna har under säsongen blivit hyllade för sitt spel och tidigt sprang man ifrån klungan och redan efter bara en tredjedel av serien kändes det som att Brommapojkarna hade en betryggande ledning ner till utmanarna. Trots flera spelartapp inför säsongen och under säsongen kunde man alltså gå raka vägen upp i Allsvenskan. Till exempel tappade man innan säsongen duktige ytterbacken Felix Beijmo till Djurgården, under säsongen tappade man även Viktor Gyökeres som såldes till engelska The Championship, även mittbacken Carl Starfelt gjorde klart med IFK Göteborg under säsongen men lämnar klubben först efter säsongen.

Ett högt poäng- och målsnitt

Efter 28 omgångar är man alltså klara för Allsvenskan och det efter att ha skrapat ihop 58 poäng på 28 matcher vilket ger ett poängsnitt på 2,07 per match. Man har även gjort 55 mål framåt och släppt in 25 kassar bakåt. Det ger ett snitt på 1,96 mål framåt och 0,89 mål insläppta per match. Ett imponerande snitt för Mellbergs solida bygge.

Nu återstår det att se hur man klarar sig i Allsvenskan, senaste gången man avancerade till seriesystemets högsta serie så innebar det att man snabbt åkte ut och baksmällan förde även med sig en degradering från Superettan.

Brommapojkarna är kända för att prestera med små medel och använda den talangfabrik som kommer underifrån i klubben. Det är inte otroligt att det blir något liknande den här gången då ekonomin inte är den starkaste och att värva in spelare för dyra pengar sällan är ett alternativ för klubben. Men det är bra för Svensk fotboll att den stora talangfabriken kan släppa fram unga spelare för att testa vingarna i den högsta serien.

Vem följer med BP till Allsvenskan?

Dalkurd, som förlorade den avgörande matchen mot Brommapojkarna är fortfarande i förarsätet för att ta den andra direktplatsen till Allsvenskan. Med 4 poängs marginal ner till Trelleborg på tredjeplatsen och två matcher kvar räcker det med en vinst i den kommande matchen mot GAIS. Annars väntar kanske en direkt avgörande match mot just Trelleborg i den sista omgången som kan vara direkt avgörande vilket lag som avancerar. Den som skulle förlora en sådan match skulle då få kvala mot ett Allsvenskt lag i ett dubbelmöte.

Nedan ser du läget i tabellen med två omgångar kvar:

Superettan tabell 2017

Lämna en kommentar