Allsvenskan

Allsvenskan logotyp

Allsvenskan – Etablerad 1924

Allsvenskan är Sveriges bästa fotbollsserie, etablerad 1924 så firar den snart 100 år av den känslofyllda och passionerade fotboll som spelas på arenor och idrottsplatser ute i landet. Lag har kommit och gått medan andra har förblivit och tagit regelbundna SM-guld. Bäst i landet är Malmö FF som 2017 tog sitt 20 SM-guld och kunde addera en andra stjärna till sitt klubbmärke (en stjärna per 10 segrar). Skuggar gör IFK Göteborg med 15 segrar och strax bakom ligger IFK Norrköping som 2015 tog klubbens 13:e SM-guld.

Tabellformat

Allsvenskan spelas mellan 16 olika lag som skall möta varandra i två matcher per år, en på hemmaplan och en på bortaplan. Förutom att erövra SM-bucklan så får det laget som har flesta antal poäng efter 30 spelade matcher även en kvalplats till Champions League. De lag som placerar sig på andra och tredje plats får chansen att kvalspela sig till en plats i Europa League.

De två lag som har minst antal poäng efter att serien är spelad blir degraderade till Superettan kommande säsong. Det laget som kommer på en 14:e plats i Allsvenskan tvingas möta det tredjeplacerade laget i Superettan i ett dubbelmöte. Vinnaren av dubbelmötet spelar i Allsvenskan kommande säsong.

Tv-sändningar

Licensen för att sända Allsvenskan sker via en upphandling mellan Svenska Fotbollsförbundet och mediehusen där högsta budet köper sig rättigheterna att sända samtliga matcher. Fram tills 2019 är det Cmore som äger rättigheterna och matcherna finns tillgängliga via Cmore.se där ett sportpaket kostar 399 kr per månad.

Dyraste spelarförsäljningar

Allsvenskans stora export är dess spelare som köps för stora summor till klubbar ute i Europa och större ligor. Transfersummorna är oftast hemliga och redovisas endast som en totalsumma för samtliga försäljningar i klubbarnas årsrapporter.

Det debatteras om vem som har varit den dyraste försäljningen men de flesta siffror pekar på att Alexander Isak som under 2017 köptes av Borussia Dortmund i Tyskland för €8,600,000 17 år gammal. Han passerade superstjärnan Zlatan Ibrahimovics rekordtransfer från 2001 när han lämnade Malmö FF för €7,800,000, han var då 20 år gammal. Den tredje dyraste är återigen en spelare från Malmö FF som flyttade till Ajax, Markus Rosenberg flyttade 2005 för transfersumman €5,300,000. Fem utav de sex största försäljningarna har Malmö FF stått för genom historien.